KINHTO TREYLER

Το γραφείο της ΕΑΑΣ/Ν. Φλώρινας είναι ανοικτό Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες από 10:30 πμ έως 12:30 μμ

ΜΠΑΡΑ ΘΕΜΑΤΩΝ

Τρίτη 23 Σεπτεμβρίου 2014

Απονομή Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας στην Πολεμική Σημαία του 1ου ΣΠ









Την Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014, πραγματοποιήθηκε στην έδρα του 1ου Συντάγματος Πεζικού (1o ΣΠ), στο Στρατόπεδο «Σκιαδοπούλου – Τάγαρη» στη Φλώρινα, η τελετή
απονομής Ταξιάρχη Αριστείου Ανδρείας, στην Πολεμική Σημαία του Συντάγματος, από τον Διοικητή της 1ης Στρατιάς/EU-OHQ «ΑΧΙΛΛΕΑΣ», Αντιστράτηγο κ. Βασίλειο Τελλίδη.




Στην τελετή επίσης παρέστησαν ο Μητροπολίτης Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ. Θεόκλητος, ο Διοικητής του Γ΄ Σώματος Στρατού/NRDC-GR, Αντιστράτηγος κ. Ηλίας Λεοντάρης, ο Διοικητής της 9ης Ταξιαρχίας Πεζικού, Ταξίαρχος κ. Γρηγόρης Γρηγοριάδης,ο Αντιπεριφερειάρχης Περιφέρειας Φλωρίνης, κ. Στέφανος Μπίρος, οι Αντιδήμαρχοι Φλωρίνης και Αμυνταίου, 





εκπρόσωπος του Δήμου Πρεσπών, Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, Απόστρατοι και εκπρόσωποι λοιπών αρχών και υπηρεσιών της περιοχής.

Η Πολεμική Σημαία του Συντάγματος είχε παραδοθεί στο Πολεμικό Μουσείο με τη διάλυση αυτού, το Μάρτιο του 1998 και παραδόθηκε εκ νέου στο Σύνταγμα στις 25 Ιουνίου 2014.
Το Σύνταγμα συγκροτήθηκε το 1885 στην Αθήνα. Έλαβε μέρος σε όλους τους απελευθερωτικούς αγώνες του Έθνους. Από το 1952 μεταστάθμευσε στη Φλώρινα, όπου και διαλύθηκε το Μάρτιο 1998. Το Νοέμβριο 2013 επανασυγκροτήθηκε στη Φλώρινα.











ΙΣΤΟΡΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

         Το 1ο Σύνταγμα Πεζικού συγκροτήθηκε με το από 26 Ιουνίου/1885 Β.Δ. και αποτέλεσε ένα (1) από τα εννέα (9) Συντάγματα Πεζικού που δημιουργήθηκαν. Έδρα του 1ου Συντάγματος Πεζικού η Αθήνα.
         Στον ατυχή Ελληνο – τουρκικό Πόλεμο του 1897 το 1ο Σύνταγμα Πεζικού έλαβε μέρος στις μάχες ΜΑΤΙ-ΦΑΡΣΑΛΩΝ ως Μονάδα της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού και στη μάχη ΔΟΜΟΚΟΥ υπό το απόσπασμα ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ. Μετά την ανακωχή επανέρχεται στην Αθήνα όπου δε μετακινήθηκε μέχρι το 1912.
            Κατά τον Α΄ Βαλκανικό Πόλεμο παίρνει μέρος σε όλες τις μάχες υπό τη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού, ενώ το Νοέμβριο του 1912, το 3ο Τάγμα του Συντάγματος μετείχε στο μικρό απόσπασμα που κατέλαβε τα νησιά του Αρχιπελάγους. Με το πέρας του Α΄ Βαλκανικού Πολέμου το Σύνταγμα στρατοπεδεύει στη Θεσσαλονίκη.
Το Σύνταγμα παίρνει ενεργό μέρος σε όλες τις μάχες το Β΄ Βαλκανικού Πολέμου υπό τη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού ενώ η διακοπή του Πολέμου με τη Βουλγαρία το βρίσκει νικηφόρο στην Άνω Τζουμαγιά. Μετά το Β΄ Βαλκανικό Πόλεμο το Σύνταγμα επιστρέφει στην έδρα του την Αθήνα όπου παραμένει μέχρι τις αρχές του 1918.
            Τον Απρίλιο του 1918 μετακινείται, υπό τη ΙΙ Μεραρχία, στη Θεσσαλονίκη και τον Ιούνιο με τα υπόλοιπα Συντάγματα της Μεραρχίας αντικαθιστά στο μέτωπο του Στρυμώνα την 28η Βρετανική Μεραρχία και παίρνει μέρος στις μάχες του μετώπου. Με την ανακωχή προωθείται με τις υπόλοιπες Μονάδες της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού στην περιοχή Ν. ΠΕΤΡΙΤΣΙ-ΑΧΛΑΔΟΧΩΡΙ-ΑΝΩ ΒΡΟΝΤΟΥ-Κ.ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ.

         Την 17 Νοεμβρίου 1918 συγκεντρώνεται με τις υπόλοιπες μονάδες της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού στην περιοχή της Θεσσαλονίκης και την 18-24 Φεβρουαρίου 1919 μεταφέρεται ακτοπλοϊκά στη ΧΕΡΣΩΝΑ της Ουκρανίας και παίρνει μέρος στις μάχες του Εκστρατευτικού Σώματος στην ΟΥΚΡΑΝΙΑ-ΒΕΣΣΑΡΑΒΙΑ, μέχρι την 28 Ιουνίου 1919, οπότε αναχωρεί ακτοπλοϊκά για την Σμύρνη.
         Την 5 Ιουλίου 1919 το Σύνταγμα αποβιβάζεται στη Σμύρνη με τα υπόλοιπα Συντάγματα της ΙΙ Μεραρχίας Πεζικού. Το γεγονός ότι το 1ο Σύνταγμα Πεζικού ερχόταν από τη Ρωσική Εκστρατεία και ήταν το Σύνταγμα που πολέμησε παντού, σκορπά ρίγη Εθνικής συγκίνησης κατά την αποβίβασή του.
         Το Σύνταγμα κατά την εκστρατεία της Μικράς Ασίας ακολουθεί υπό τη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού τη νικηφόρο προέλαση του Ελληνικού Στρατού προς ΣΑΓΓΑΡΕΙΟ και ΑΓΚΥΡΑ.
            Το 1ο Σύνταγμα Πεζικού επιβιβάζεται σε πλοία την 3η Σεπτεμβρίου 1922 και εγκαταλείπει την  Μικρασιατική ακτή επανερχόμενο στην Αθήνα
         Από το έτος 1922 το 1ο Σύνταγμα Πεζικού υπαγόμενο πάντοτε υπό τη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού παραμένει στην έδρα του στην Αθήνα μέχρι την κήρυξη του Ελληνοϊταλικού Πολέμου.
            Την 28 Οκτωβρίου 1940 συμπληρώνει την εμπόλεμη σύνθεσή του και την 1 Νοεμβρίου 1940 μεταφέρεται με πλοία στο Βόλο όπου διατέθηκε ως γενική εφεδρεία της Στρατιάς.
         Τον Ιανουάριο του 1941 φτάνει στην ΚΡΥΣΤΑΛΛΟΠΗΓΗ ΦΛΩΡΙΝΑΣ και προωθείται στη ζώνη των «Πρόσω», αναλαμβάνοντας τον τομέα στην περιοχή του όρους ΤΟΜΟΡΙ και ποταμού ΤΟΜΟΡΙΤΣΑ, υπαγόμενο στη XVI Ταξιαρχία και αργότερα στη XVI Μεραρχία Πεζικού. Λαμβάνει μέρος στη μάχη ΤΟΜΟΡΙ. Το Μάρτιο του 1941 κατά την εαρινή επίθεση των Ιταλών, το Σύνταγμα δίνει τη μάχη του ΤΕΚΕ. Τον Απρίλιο του 1941 μετά την είσοδο των Γερμανών στην Ελλάδα, λαμβάνει διαταγή και συμπτύσσεται και φτάνοντας στο Μέτσοβο διαλύεται όπως ο υπόλοιπος Ελληνικός Στρατός.
         Μετά την απελευθέρωση της Ελλάδος και κατά το χρονικό διάστημα 11-16 Απριλίου 1945 συγκροτείται η 21η Ταξιαρχία (1ο Σύνταγμα Πεζικού) από το 1ο Τάγμα της ΙΙΙης Ελληνικής Ορεινής Ταξιαρχίας ΡΙΜΙΝΙ στη Χαλκίδα, με πρόσκληση εφέδρων στην περιοχή ΕΥΒΟΙΑΣ-ΛΑΜΙΑΣ ΑΜΦΙΣΣΑΣ. Η Ταξιαρχία αρχικά υπάγεται υπό τη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού αλλά την 21 Οκτωβρίου 1945 μεταστάθμευσε στην Κοζάνη υπαγόμενη τακτικά υπό την Στρατιωτική Διοίκηση Δυτικής Μακεδονίας (ΑΣΔΔΜ) που μετονομάσθηκε αργότερα σε XV Μεραρχία Πεζικού.
            Από τον Απρίλο του 1946 μέχρι το Σεπτέμβριο του 1949 λαμβάνει μέρος στις επιχειρήσεις του εμφυλίου στη Θεσσαλία και τη Δυτική Μακεδονία υπό τη XV Μεραρχία Πεζικού αρχικά και αργότερα από το 1947 υπό την ΙΙ Μεραρχία Πεζικού.
Μετά την εκκαθάριση στο ΒΙΤΣΙ και στο ΓΡΑΜΜΟ, από το Σεπτέμβριο του 1949 η Ταξιαρχία (1ο Σύνταγμα Πεζικού) λαμβάνει μέρος στις εκκαθαριστικές επιχειρήσεις στην περιοχή οροσειράς ΚΕΡΚΙΝΗΣ-ΚΡΟΥΣΙΩΝ-ΚΕΡΔΥΛΙΩΝ όπου πετυχαίνει και εκεί την εκκαθάριση των περιοχών.
Από τον Απρίλιο του 1950 μέχρι τον Ιανουάριο του 1951 εγκαθίσταται στην  περιοχή ΞΑΝΘΗΣ-ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ επιτυγχάνοντας την εκκαθάριση και αυτών των περιοχών.

         Από τον Ιανουάριο του 1951 μέχρι τον Απρίλιο του 1951 εγκαθίσταται στην περιοχή ΤΣΙΟΤΘΙ-ΖΑΡΚΟΥ-ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ σαν Μεραρχιακό Κέντρο Εκπαιδεύσεως Θεσσαλίας.
         Από την 30 Απριλίου 1951 η Ταξιαρχία μετονομάζεται σε 1Ο Σύνταγμα Πεζικού υπαγόμενο στη ΙΙ Μεραρχία Πεζικού. Έδρα του Συντάγματος η ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ.
         Τον Οκτώβριο του 1952, μεταστάθμευσε στη Φλώρινα όπου αντικατέστησε το 32ο Σύνταγμα Πεζικού.
         Έκτοτε το Σύνταγμα, παραμένει στη Φλώρινα υπαγόμενο από τον Ιανουάριο του 1957 στη ΙΧ Μεραρχία Πεζικού.
         Την 31 Μαρτίου 1998 διαλύεται για να αντικατασταθεί από τη νεοσχηματισθείσα 9η Ταξιαρχία Πεζικού.
         Την 01 Νοεμβρίου 2013 το Σύνταγμα επανασυγκροτήθηκε, με έδρα τη Φλώρινα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου